Битова химия: обратната страна на монетата

Битова химия

С какво свързвате почистването? Каквото и да си спомняте сега, най-вероятно ще забележите силната миризма на перилни препарати и белина. Повечето от нас, дори не мислят за отрицателното въздействие на домакинските химикали върху здравето – най-важното е чистият въздух, но уви, забравяме го все по-често.

Така ако планирате изхвърляне на стари мебели с изнасяне и извозване в София, непременно научете и следните правила:

Междувременно, почистването и детергентите могат да причинят сериозни заболявания при хората. Защо – ще кажем.

Свикнали сме домакинските химикали да се справят добре със задачите само благодарение на повърхностноактивните вещества (ПАВ). Но колкото по-добре почистват, измиват, толкова по-агресивен е дадения препарат по отношение на природата и човека.

Повърхностноактивните вещества са опасни за човешкото тяло и ние ги вдишваме лесно, когато слагаме прясно измит предмет, мием чиниите или почистваме мивката.

Дори и яденето може да бъде опасно, ако не изплаквате обилно съдовете, измивайки остатъците от детергент. Веднъж попаднали в тялото, повърхностноактивните вещества отслабват човешкия имунитет, причиняват алергии, допринасят за развитието на болести.

Друг вреден компонент на детергентите е полифосфатите, които могат да предизвикат алергични реакции и дерматити. Тези вещества улесняват проникването на повърхностноактивни вещества в кожата и допринасят за тяхното натрупване в организма.

В резултат дори 10-кратно изплакване с гореща вода не се освобождават напълно съдовете от химията. Да не говорим за факта, че в студена вода повърхностноактивни вещества и фосфати практически не се изплакват.

В този живот историята на вредните вещества не свършва – те попадат в отпадъчните води, а след това в почвата, замърсяват околната среда. По този начин резервоари, в които е обитават живи същества загиват.

Как да постъпваме?

Преминете към „зелена химия“. Това са продукти, които не съдържат вещества, вредни за здравето и околната среда и вършат чудесна работа с почистването на къщата.

Можете да се доверите на марки, чиито опаковки имат сертификати EcoControl, EcoGarantie, Vegan Society – това са показатели за естественост и безопасност на продуктите.

Смята се, че продуктите на основата на естествени компоненти не се справят добре със замърсяването. Всъщност те не са по-малко ефективни от вредните аналози. В допълнение, изборът на домакински не-химикали от различни производители е доста богат: средства за миене на съдове, почистване на различни повърхности, пране на дрехи.

Ако дрехите ви имат упорити петна от мазнини, трева, мастило, портокалово масло с восък, лепило, мазнини, лак за нокти, следи от животни върху мебели и други неща, препарат за отстраняване на петна може да се справи, но може и да не се. Тогава е добре да помислите за тяхното изхвърляне.

Днес трябва да се обърне специално внимание на чистотата. Цената на екологично чистите домакински продукти за къщата е малко по-висока от обикновената битова химия. Но когато става дума за здравето, имаме основание да мислим, дали си струва да се харчат пари за вредна химия и да се даде предимство на етичните средства, за да може домът да бъде безопасен з цялото семейство.

Опитайте безопасните продукти за почистване на дома в момента, а за всичко, което не подлежи на третиране, обадете се на ХАМАЛ.БГ, за да извози на боклука.