Как правилно да сортирате боклука: пластмаса, стъкло, хартия, метал

Как правилно да сортирате боклука: пластмаса, стъкло, хартия, метал

Днес страната ни, светът се стреми да подобри екологичната ситуация, което се изразява в „реформата на боклука“, чиято основна задача е борбата с появата на неразрешени сметища и въвеждането на нови правила за по-безопасни, по-ефективни и рентабилни отпадъци и управление.

Решаването на проблеми на глобално ниво, разбира се, не е достъпно за обикновените граждани, но всеки жител може да даде безценен принос, като реши въпроса как правилно да сортира боклука и развие навика да разделя отпадъците на определени групи, преди отстраняване. Допълнителна причина за подробно проучване на този въпрос е фактът, че в рамките на реформата хората, които самостоятелно извършват сортиране, трябва да бъдат насърчавани с обезщетения. Последното е ясно, че няма как да се случи у нас, но все пак е добра тактика в много други европейски страни. За да научим как да организираме сами почистване и извозване на отпадъци, вижте и как да сортирате боклука:

Хартия

Един от най-често срещаните видове битови отпадъци, подлежащи на рециклиране, е хартията, представена от различни видове опаковки, албуми, тетрадки, печатна продукция (вестници, списания), пощенски картички и други, които все още се срещат на склад в някои домове.

По време на сортирането събраната хартия трябва да бъде спретнато сгъната, уплътнена и опакована в отделна торба.

Трябва да се отбележи, че някои видове хартиени продукти не могат да бъдат рециклирани. Тези продукти включват:

Еднократни салфетки и хартиени чаши.

пергаментова хартия.

Търговски и рекламни материали (някои от тях като например гланцираните).

Хартия, която е загубила характеристиките си поради различни замърсители от течност или мазнина.

Заслужава да се отбележи, че така наречените опаковки Tetra Pak, в които се продават сокове, мляко и други хранителни продукти, принадлежат към пластмасовата група, а не към хартията.

Пластмаса

Гамата от пластмасови опаковки днес е доста голяма и е повсеместна в ежедневието. Повечето от тези контейнери, обаче могат да се рециклират. Тази възможност се доказва от специална маркировка върху опаковката, представена под формата на триъгълник, вътре, в която е поставена цифрова стойност от 1 до 7 или буквено обозначение на материала:

PET(E) и PET.

PEHD (HDPE) или HDPE.

PVC или PVC

PELD (LDPE, PE) или PVP.

ПП или ПП.

ПС или ПС.

Липсата на етикет, върху опаковката показва, че не подлежи на рециклиране, така че може безопасно да се изхвърли в кофа с битови отпадъци.

По отношение на рециклирането PET(E), PEHD (HDPE) и PP контейнерите са с най-висока стойност. От такива материали се произвеждат бутилки, контейнери за храна, някои видове опаковки за опаковане на млечни продукти или домакински химикали, както и пластмасови капаци.

Друг вид опаковки, които спадат към категорията на пластмасата, са торбичките Tetra Pak, които се използват за мляко, ферментирали млечни продукти и сокове. По време на сортирането такива опаковки трябва да са измити и уплътнени.

Стъкло

За преработка се приемат всякакви консервни кутии, бутилки и други стъклени съдове, както цели, така и натрошени. За да подготвите контейнера, достатъчно е да го изплакнете отвътре, като премахнете остатъците от храна, лекарства или други компоненти, които са били поставени вътре.

Продуктите, изработени от топлоустойчиво и удароустойчиво стъкло, не се използват като рециклируеми материали, така те могат да бъдат изхвърлени в общите отпадъци.

Метал

Рециклираните материали включват метални капаци, кутии и алуминиеви съдове за напитки. По време на подготовката е достатъчно да изплакнете контейнера и да уплътните тънкостенните алуминиеви кутии. След това всички метални изделия се съхраняват в отделна опаковка.

Общи насоки за сортиране

За тези хора, които сериозно се отнасят към процеса на сортиране, има няколко препоръки:

Боклукът от хартия, стъкло, метал и пластмаса трябва да се поставя в различни торби.

Всичко, което подлежи на уплътняване (тетрапак, алуминиеви кутии, пластмасови бутилки и др.) трябва да се уплътни добре, преди опаковане в чувал.

Замърсените контейнери трябва да се измият, преди сортиране.

Пластмасови контейнери без маркировка (триъгълник с цифра и/или буквено обозначение) не могат да се използват като рециклируеми материали и трябва да се изхвърлят.

Хартия, която е мокра или замърсена, не трябва да се рециклира.

Комбинираните продукти, например хартиен тефтер с пластмасова вложка, трябва да бъдат разделени на отделни компоненти по време на процеса на сортиране.

Да направите първата стъпка към по-чиста околна среда е достатъчно лесно, тъй като сортирането само изглежда като караница в началото, но след известно време се превръща в навик. Освен това сега можете да се отървете от натрупаните отпадъци: просто поръчайте извозване на боклука от лицензирана фирма https://www.izvozva.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F и те ще свършат цялата работа бързо и професионално.

Източник: IZVOZVANE.COM