Пикантни билки във водата

Ако суетенето около саксии, почва и торове не е за вас, но все пак искате собствен малък зелен кът, тогава започнете с малко билки. Ще са ви необходими само няколко стъклени буркана, вода и самите билки. Оранжерията с цветя е малко вероятно да успее, но приятният аромат в къщата и страхотният вкус на ястията са гарантирани. Събрахме за вас букет от 5 билки, които се нуждаят от минимум внимание.

Градински чай

Градинският чай е невероятно богат на витамини. Известен е с пикантния си вкус и особено добре допълва месните ястия. Той е непретенциозен. Всичко, от което се нуждае, е вода и светлина, дори изкуствена.

Розмаринът има пикантна, леко иглолистна миризма и горчив вкус. Използва се за приготвяне и украса на месо, риба и гъби. Той е прекрасен натурален аромат за растително масло. За целта изсипете няколко листа розмарин, затворете буркана плътно и поставете на тъмно място за 2-3 седмици.

За да расте добре подправката, се нуждае от много вода и пряка слънчева светлина. Идеално място е перваза на прозореца от южната страна.

Магданоз

Магданозът е най-популярната домашна зеленина. Почти всяка домакиня поне веднъж я е отглеждала. Веднъж във водата, луковицата пуска зелени коренчета още на следващия ден.

Пресен лук

Зеленият лук се нуждае от достатъчно вода и излагане на слънце, за да расте.

Риган

Риганът се отличава с гъста пикантна миризма. Добавя се в ястия с месо, гъби и зеленчуци, салати и супи. Това е не само ароматна подправка, но и естествен антибиотик, противовъзпалително средство и помощник при женски заболявания.

Риганът расте много бързо. Ако внимателно отрежете листата, на тяхно място скоро ще се появят нови.

Такава мини градина е полезна в кухнята. Ароматните подправки са винаги под ръка и зеленият кът радва окото. Може би това ще е първата стъпка за отглеждане на вашата зимна градина.

Източник: Божил Божилов