Торове за домашни растения

Домашните растения създават комфорт в домовете ни и радват окото. Ако искате саксиите за цветя да изглеждат здрави и красиви може да ги подхраните с торове за цветя. Това, което пропускаме да правим понякога е: пренареждаме, търсим идеала, пресаждаме, сменяме саксиите, напоителната система и много други.

Вижте тук и за почистване на дворове в София и окръга.

Торене с утайка от кафе

Много удобно е да използвате кафена основа за торене на домашни цветя, тъй като не е необходимо специално да го търсите или купувате.

След закуска съберете гъстата утайка и я смесете със земята в саксия, след което тя ще стане по-лека и ронлива. Утайката от кафе повишава киселинността на почвата и предотвратява появата на вредители. Такава тор е подходящ за абсолютно всяко растение, но ще е особено плодовита за рози, камелии, хортензии и азалии.

Лукови кори

Залейте шепа лук с 1,5 литра вода, кипете 7-8 минути и оставете да изстине. Такъв разтвор може да наторява не само почвата, но и да се полива зеленината. Отварата е идеална за профилактика при болести.

Коктейлът с лук помага за повишаване устойчивостта на растенията към различни заболявания. Това служи като антиоксидант и подобрява издръжливостта. Той съдържа каротин, витамини и летливи вещества. Не забравяйте обаче, че отварата от луковата кора трябва да се актуализира, тъй като бързо се разваля.

Мая

Дрождите са чудесни като тор за стайни растения. Те съдържат витамини, фитохормони и цитокинини. Използването на мая, действа като естествен стимулант на растежа, влияе положително, върху активността на микроелементите в почвата на стайното растение.

За да приготвите такава тор, разтворете 1 с.л. л. захар и 10 г мая в 1 литър топла вода, оставете за 2 часа да се влеят и разредете с вода в съотношение 1: 5.

Черупки от яйца

Яйчните черупки са добре познат тор. Те съдържа голямо количество калций, фосфор, желязо и други необходими за растението елементи.

Може да начупите черупката и да използвате за поръсване на земята. Може да направите тинктура, за да поливате растенията. За да направите това, съберете черупката от сурови яйца, поставете в литров буркан, напълнете с топла вода и покрийте. Оставете буркана за 4–5 дни, така разтворът трябва да се разклаща веднъж на ден.