Обществено-политическите причини за Covid-19

Обществено-политическите причини за Covid-19

Ситуацията с предстоящата криза след пандемията не само взимане на мерки от различните правителства. Тя изисква лична отговорност, чувство за дълг, загриженост за ближния. Ако не принадлежите към рискова група, вашата отговорност е не толкова да се предпазвате, а да се грижите да защитите другите, дори ако това ви тласка към личен дискомфорт.

И все пак какво ще направите, ако просто не можете да си позволите да останете у дома? Ако сте нелегално в Швеция (да речем), криете се от властите или сте „работник“ без редовна заплата в САШ и живеете „ден за ден“? Поддържането на здравето като обществено благо става невъзможно при определено ниво на неравенство и несигурност.

Странни времена

Този проблем не може да бъде сведен нито до етични добродетели, нито до необходимост от инвестиции. Това, което може да се каже, е, че кризата поставя недостатъците на нашите недалновидни, експлоататорски, хипер-индивидуалистични времена в ограничен фокус. Нашата странна ера, в която се преструваме, че не сме свързани помежду си като общество и че това, което правим, всъщност не влияе на бъдещето ни – нашето и следващите поколения.

На глобално ниво ние не инвестираме в продължение на десетилетия в изследвания на инфекциозни заболявания и пандемии и затова сега идва времето за размисъл – защо не го правим. Не го правим, защото подобна инвестиция не води до бързи печалби и повишаване на цените на акциите за медицинските компании. Те пък от своя старана  предпочитат да инвестират в изследвания на сърдечни заболявания, справящи се с тревожност и еректилни стимуланти. Инвестициите в здравеопазването не са рентабилни в късния етап на капитализъм, в който живеем.

Това е само един пример за уязвимостите, на които се излагаме. Икономистите го наричат „провал на пазара“. Този израз казва всичко, наистина.

Финансовата криза през 2008 г. не доведе до преразглеждане на приоритетите. Точно обратното. Никой не знае какви заключения ще направим този път, на индивидуално и колективно ниво. Дали младите хора могат да си помислят, че авторитарен Китай се справя с кризата по-добре от САЩ – най-демократичната страна в света.

Движещи сили

Може би всеки от нас трябва да се замисли какво друго може да се случи и ще види, че могат да се разиграят различни сценарии. Този път трагедията се изрази в пренаселени от заразени болнични коридори, мащабна безработица, сриващи се борси и т.н.

Човек не може да се защити от нови болести. Това, което може да се направи, е да се смекчат и управляват вероятните и възможни събития. Заплахата от пандемии – и фактът, че бързо се движим към така наречените преломни точки на климатичната криза – е добре известна. Но движещите сили за недалновидността на нашата икономическа и политическа система са толкова мощни, че дори известните рискове са невъзможни за управление.

Източник: nameri-rabota.com