8 водещи причини за появата на хлебарки във вашия апартамент

хлебарки

Има много възможности за проникване на хлебарки в жилищата на хората. Важно е да забележите това навреме и да се започне с тяхното изтребление.

Кои са основните причини за появата на хлебарки във вашия апартамент, разберете сега. Статията ни е предоставена от екипа за борба с вредителите Превента ДДДД ЕООД.

Проникване от апартаменти на съседите

Това е най-трудният момент. Има две възможности. Хлебарките бягат, защото при съседите е претъпкано. Друг вариант е съседите постоянно да се борят с паразитите, така те търсят подслон на други места.

Насекомите се катерят по стени и тръби и влизат през пукнатини в стените, пода, тавана. Движат се минавайки свободно през входа, обитават места като мазета и тавани.

Как проникват

Най-доброто място за хлебарки е улейът. Това е изобилие от храна, влага, добър подслон. Едва ли ще искат да се сблъскат с апартамент от такъв удобен ъгъл, освен ако няма твърде много от тях. Паразитите могат да проникнат от улеите, през прозорците и местата за боклук в апартаменти. По този начин се заселват на нови територии.

Хлебарката има навика да изследва помещенията. Ако в тях намери подходяща среда за живот, тя предава на останалите и така десетки индивида се преместват в ново жилищно пространство. Когато разузнавачът не хареса чистотата, липсата на влага и наличната храна, той предава информацията на останалите.

При преместване, проникването

Насекомите обичат да се настаняват в гънките на мека мебел, матраци. Има много от тях в дървени шкафове, кутии, книги.

Трудно е да се поддържа чистота при движение. Така търпеливите паразити могат да оцелеят при дълги пътувания при лоши условия. За храна използват и неща, които са негодни за консумация, но подходящи за утоляване на глада.

Проникване с вещите на гости

В някои случаи гостите пренасят, чрез вещите си повече хлебарки, отколкото сме си представяли. Това не се случва, защото малките паразити се взимат в торбите не с цел пътуване. Те непрекъснато търсят храна, вода, а това ги води на различни места, включително в торбите на човек. Така биват пренасяни в съвсем различен апартамент.

Когато купувате употребявани уреди

С употребяваните уреди, трябва да сте внимателни. В тях може да има неприятни изненади под формата на хлебарки или яйцата на хлебарка. Не е ясно какво привлича паразитите към електронните устройства, но те предпочитат да живеят в:

телевизори;

системни блокове на компютри;

тостери;

микровълнови печки;

лаптопи.

Много е важно да запомните, че битовите химикали и народни рецепти не могат да се използват за изгонване на вредители от тези устройства. Скъпото оборудване може да се повреди. Може да го изложите на силен студ или да го разглобите и почистите, в случай, че има съмнение за наличие на паразити вътре. Микровълновата фурна може да се включи с пълна мощност, хлебарките ще избягат от нея.

Докарани от пътуване

Напълно възможно е да привлечете и пренесете хлебарките от командировка, пътуване, ваканция. Женската хлебарка може да избере куфар или пътна чанта за снасяне на яйца. Няма гаранция, че чистотата в хотела, не е била засенчена от спирките с багаж по гарите и летищата. Навсякъде, където има храна, паразитите могат да обитават.

Паразитите трябва да се унищожават непрекъснато. Имайте, предвид обаче, че хлебарките могат да се появят отново, ако мястото е удобно и токсичните вещества не са твърде отровни.

Заедно с покупките

Може да си пренесете вредители вкъщи с храната от магазин, супермаркет или пазар. Те могат лесно да влязат в чантата, да изчакат подходящия час, за да излязат. Трудно е да ги забележите, те могат да се скрият добре, да се скрият в малки процепи, да пълзят през тесни проходи. Само една женска може да снесе цяла колония от паразити.

Причини за оцеляването на вредителите

Обикновено жителите в жилищни сгради не предприемат превантивни мерки, въпреки че наблизо може да има гнезда с домашни паразити. За да живее и да се размножава, хлебарката се нуждае само от три условия:

храна;

достъп до вода;

комфортна температура.

Всичко това е в човешките жилища. В допълнение, всички апартаменти в къщата са свързани чрез комуникации, можете безопасно да се движите от един в друг, пътувайки през жилищната сграда, слизайки в мазето, изкачвайки се на тавана. Ако паразитите бъдат изгонени от една стая, те седят в друга, връщат се отново.

Защо се появяват отново

В някои случаи след процедурата за третиране на помещението с отровни агенти, срещу домашни паразити хлебарките се появяват отново. Собствениците на жилища смятат, че използваната отрова е нискокачествена. Въпреки, това, специалистите казват, че причината може да е различна.

Не всички токсични вещества действат върху яйцата на паразитите. Само възрастните умират, съединенията на яйцата остават непокътнати. Те са в специални твърди черупки – ларви. Там е трудно да проникнат отровни съединения.

След известно време се ражда ново вредители. Те се разпръскват из цялата територия. Така собственика на дома смята, че хлебарките са се върнали, а реално те са се излюпили и са следващото поколение.

Постоянна профилактика

В уютен красив апартамент не само човек иска да живее, но и някои видове насекоми – хлебарки. За да не споделяте жилищата си с тях, е необходимо постоянно да прилагате превантивни мерки, дори ако паразитите не са се появявали дълго време. Помнете: те могат да се появят внезапно.

За превантивна и безкомпромисна борба с тях, изберете: http://preventa.bg.